Eten in de supermarkt gaat dit jaar harder in prijs omhoog dan vorig jaar. Dat verwacht ING-econoom Marten van Garderen, die uitgaat van een stijging van een paar procent.

Van Garderen baseert zijn verwachtingen op de oplopende FAO Food Price Index, een belangrijke indicator voor de voedselprijzen. Hij benadrukt dat een hogere index niet een-op-een leidt tot hogere voedselprijzen, “maar het is wel een voorspeller van wat we op ons bordje mogen verwachten”.

Zo stijgen volgens de index de prijzen van zuivel, wat zich met vertraging kan doorvertalen naar hogere prijzen in de schappen. Daarnaast stijgen de prijzen van cacao en koffie, die niet in de index zitten, al een tijd hard. Naast de belangrijke grondstoffen werken ook hogere lonen en energiekosten door in de prijzen in de supermarkt.

Van Garderen stelt wel dat voeding niet meer de belangrijkste aanjager is van de inflatie. “Hoewel het eerder terecht was om voedsel als een van de belangrijkste boosdoeners te bestempelen, is dat al ruim een jaar niet meer zo. Andere goederen en diensten, zoals tabak, hebben recentelijk juist veel meer impact op de inflatie.”

Inflatie in Nederland blijft boven de 3%

Voor 2025 verwacht ING Research een gemiddelde prijsstijging van 3,3 procent. Dat is in lijn met de prognose voor de inflatie van het Centraal Planbureau, dat op een inflatie van 3,2 procent rekent dit jaar.

Econoom Van Garderen van ING wijst in dit verband onder meer op flinke huurstijgingen en stijgende loonkosten. Die zorgen ervoor dat de inflatie in Nederland boven het langjarige gemiddelde van 2 procent blijft.

Hoewel de inflatie de komende jaren afkoelt, blijft de gemiddelde prijsstijging tot en met 2028 naar verwachting hoger dan 2 procent, verwacht het Centraal Planbureau. Dat laatste heeft niet alleen met de loongroei te maken maar ook met effecten van beleid zoals de btw-verhoging.

LEES OOK: Structureel hoge inflatie in Nederland is serieus gevaar voor de economie